18 mars 2016

Påsklov

Allmänt

 
Idag gick smp 15/18 officiellt på påsklov! Det innebär att de allra flesta har åkt hem till sin hemort för att fira påsk och ladda inför en lärorik vår, med mycket tid i skog och mark. Redan i torsdags smygstartade vi lite på våran nästa kurs. Vi åkte ut i skogen för att mäta det enskilda trädets volym, vilket innebar att vi klavade, tog ålder, mätte höjder osv. när trädet stod upp. Vi tog sedan hjälp av en skördare, närmare bestämt en Rottne H14 som la om kull träden åt oss så vi kunde mäta den exakta volymen som våra provträd innehöll. När vi var klara med detta åkte vi tillbaka till skolan med våran data. Väl på skolan satte vi oss vid datorerna och samanställde datan och jämnförde den med Näslunds och Brandels formler för att räkna ut volymen på ett träd som står upp. 
 
 
 
 
 
 
 
 

11 mars 2016

Högskoledagen

Allmänt

I onsdags så hade vi här på Skogsmästarskolan våran så kallad högskoledag, då elever från skogsbruksgymnasium runt om i Sverige kom och besökte skolan. Dagen var upplaggd som en halvdag och eleverna visades runt på skolan och i dess närområde av studenter från både första och andra året. Mellan promenaderna fick de sitta på korta föreläsningar som ca 30 minuter för att lyssa på lärare som pratade om allt från vilka krav som krävs för att komma in på skolan till hur våra lektioner ser ut. Det var även stationer där elever pratade om vad som händer på kvällar och helger, samt om vad en studentkår är och vad den jobbar med. 
 
 
 
 
 
 
Vintern verkar inte vara redo att släppa Skinnskatteberg men det hindrar inte studenterna att lämna sina datorer för en tur i skogen. Här får vi möjligheten att praktisera det som vi gör i GIS. I detta fallet så har vi med hjälp av en gammal papperskarta som scannats in till en tiff-fil kunnat i GIS-programmet markera ut vart vi har några rävgryt. Vi har sedan matat in dessa koordinater i en GPS och gått ut i skogen för att kolla om dessa gryt använts den senaste tiden. När vi hämtat hem denna informationen från skogen så återstod det bara att åter sätta sig vid sin dator och göra en karta över vart gryten finns och vilka som verkar användas för tillfället. 
 
Nedan är det ett par bilder från ett av flera hålor i området, där det i svunna tider bedrivits gruvdrift.