31 maj 2016

Brännboll

Allmänt

 

Igår inträffade årets stora händelse i Skinnskatteberg, brännbollsmatchen mellan skogsmästarstudenterna och Jägmästarstudenterna. I år drabbade SMP 15/18 samman med Jägmästarnas kurs 14/19. Det är med anledning av deras Syd-sverigeresa som de kommer hit till fagra Skinnskatteberg för olika studiebesök och föreläsningar. Därför har det med åren blivit en tradition att hålla denna årliga brännbollsmatch mellan klasserna i herrgårdsparken. Studenterna hade samlats i god tid innan fältslaget och även äldre-kursarna, på skogsmästarskolan, anslöt för att försöka föra fram sina adepter till seger. När vi ändå pratar traditioner kan nämnas att segern som vanligt tillföll de tappra skogsmästarstudenterna, som nu vunnit fyra år i rad. I år skrevs segersiffrorna till 211 – 202, vilket gjorde årets batalj till rekordjämn. Hatten av till jägmästarstudenterna! Den mycket trevliga kvällen avrundades senare på puben med allt som hör därtill.

 

Vi från SMP 15/18 tackar jägmästarna i kurs 14/19 för en bra match och ett gott motstånd och välkomnar till kvällen dem till årets jägmästarsittning i kårhuset.  

 
 
 
 
 
 
 
Taggade Jägmästarstudenter
 
 
 
 
 
Carolina Berg Rustas var en av de två domarna.
 

Under lördagen åkte några jaktintresserade studenter ned för att besöka tullgarnslott och jaktmässan "Swedish game fair". Eftersom SLU inte har någon monter på mässan så beslutade sig eleverna för att ta på sig reklamjackor, packa ned broschyrer och besöka de gymnasieskolor som ställer ut på mässan. Besöken var mycket uppskattade av både elever och lärare som fick med sig broschyrer hem. Vi träffade även gamla skogsmästarstudenter och andra besökare som var intresserade av utbildningen.

 

 

Helgen har kommit och med detta har vår resa till Omberg tagit slut. Det har varit en mycket trevlig och lärorik resa, där vi fått lära oss mycket i botanikens värld, namn och utseende på många träd, buskar och markväxter. Det är roligt och uppskattat att komma iväg med hela klassen på nya äventyr ihop, uppleva nya platser och få andra perspektiv på skogsbruket i olika områden och skogar.

Vår sista dag på Omberg bestod av, delvis eget arbete där vi skulle förflytta oss mellan olika punkter för att utföra olika uppdrag. Vi skulle bland annat beskriva olika arters utseende samt hur vi ser skillnad på liknande arter för att hålla isär dem. Vi skulle också bonitera med hjälp av fältskiktet och dela in de arter vi kunde finna i grupperna hög-, lågört, breds- och smalbladigt gräs. Vi vandrade längs stigarna där lärarna hade gjort ordning lappar och satt på växterna där det Svenska, engelska och latinska namnet var utskrivet, samt om det var låg- eller högörter. Dagen avslutades tidigt med utvärdering av veckan men också med skön sång, de två första verserna i ”den blomster tid nu kommer”. Ett trevligt inslag men det är tur vi ska bli skogsmästare och inte artister. 

 

 
Berberis
 
Storpissan på Omberg.
 
Här ser vi tydligt hur sedementära bergarter kan bildas.