22 april 2016

Haglöf

Allmänt

Ännu en vecka har passerat på Skogsmästarskolan och vi har haft lektioner med Haglöf. Dom har varit hos oss i Skinnskatteberg och deltagit i våran undervisning med deras produkter. Vi fick till en början insikt i företaget och hur det har utvecklats till ett av marknadens ledande företag inom sin kategori samat gått igenom hur deras produkter fungerar. Vi har fått spendera mycket tid utomhus, villket alltid är kul. Där vi först fick en visning av, samt testa deras produkter i fält. Senare under vecka blev vi indelade i grupper och blev tilldelade ett område där vi med hjälp av haglöfs produkter skulle göra en uppskattning av hur stor volym virke som fanns inom området Vi fick prova på det mesta, från att göra beståndsindelning, placera ut provutor och navigera oss fram till dessa, till att klava och mäta höjden på de träd som stod i provytorna. Sedan behandlades materialet i deras program och vi fick kolla på hur resultatet föll ut samt jämnföra mellan de olika grupperna. Vi tog även tillfället i akt att hålla en trivselkväll tillsammans med Haglöf där vi satt i kårhuset och kollade på hockey finalen 3 mellan Skelefteå och Frölunda. Det var en mycket uppskattad kväll av de som kikade förbi och vissa var mer nöjda över kvällen än andra. 
 
Tack Haglöf för att ni är intresserade av den framtida skogsarbetaren och lägger tid och energi på oss det är något som vi uppskattar!
 
 
 
 
 
 
 
 

20 april 2016

40 år

Allmänt

Under måndagskvällen fick samtliga i klassen en inbjudan till Robert. Han fyllde nämligen 40 år och bjöd på tårta och kaffe, det Robert inte visste var att resten av klassen under en tid förberett en överraskningsfest i kårhuset. Vi satte en ögonbindel på honom, placerade han i en bil och åkte runt medans de andra sprang hem till honnom och bar ned tårtorna och kaffet som han gjort i ordning. Efter en biltur i omgivningarna åkte vi tillbaka till kårhuset där de flesta kursarna satt och väntade. Väl tillbaka i kårhuset så sattes Robert på en stol mitt i salen och vi andra tog ton i "ja må han leva".. Efter sången och hurrandet så var det en märkbart tagen 40-åring som tackade för den trevliga överraskningen och de fina presenterna som vi hade samlat ihop till, bl.a en stolsryggsäck som han har pratat om att köpa ända sedam första dagen på utbildningen. "precis vad jag behövde" sa födelsedagsbarnet själv. Efter tacktalet så bjöds det på kaffe, tårta och god stämning. En mycket trevlig kväll och jag tror födelsdagsbarnet inte annat än håller med!
 
 
 
 
 

11 april 2016

Jakt

Jakt

I helgen var vi några elever som passade på att åka ut på jaktmarkerna som kåren arrenderar av sveaskog för att jaga bäver! Totalt förvaltar skogsmästarskolans studentkår ca 3000 hektar av sveaskog och länsstyrelsen för jaktligverksamhet. För att detta skall fungar på ett så bra sätt som möjligt är det 4 st elever som får kårfunktionen att sköta allt som har med de jaktliga aktiviteterna att göra och allt runt i kring. De blir alltså jaktmästare. Som jaktmästare ansvarar man för kontakten med arrendatorer, avskjutning och arrangerar gemensamhetsjakter för eleverna på skogsmästarskolan och allt där till. De ha även ansvaret för hundgåradrna som finna att hyra av studentekåren. Hur gick det på jakten då? Det fanns mycket aktivitet efter bäver men färre att få syn på, tillsut luckades en av oss skjuta en bäver på ca 17 kg.