Italien Alta valley

 

Sista schemalagda dagen spenderade vi i Parco naturale del Marguareis, en nationalpark i Alta Valley. Som alla andra platserna som vi besökt ligger även denna parken i en dalgång. Under morgonen besökte vi Certosa di Pesio ett kloster vid parkens början. Efter att strosat runt i klostret och dess utrymmen började vi vår vandring in i parken. Området har under lång tid skötts av munkarna, som i dag har tagits över av parkförvaltningen. Vandringen bjöd på en fantastik natur med höga grova träd och flertalet vattendrag som tillsammans bildade en fors genom landskapet. Efter lunchen fortsatte vi promenaden genom parken, där vi besökte storslagna vattenfall och mötte en och annan skidåkare som promenerat ned för bergen. Under eftermiddagen gjorde vi flera kortare stop där vi pratade om allt från hur behovet av skog och skogsprodukter förändrats under tiden, till jordbruk och vargproblematik. 

 

 Innergården på klostret 
 
Kapellet 
 
Klosterträdgården 
 
 
 
 
 
Filip och Jocke sitter och njuter av naturen 
 
Viktor och Caroline tar en pause 
 
Lunch 
 
Rådjuret som vi mötte brydde sig föga över att vi passerade 
 
Delar av studenterna nedanför ett av vattenfallen 
 
Vargbajs 
 
Ansvarig lärare från det italienska campus tackades av ordentligt med produkter från Mellanskog 
 
Resor | | Kommentera |

Italien Aosta Valley

 

Åter igen var det dags för studiebesök, denna gången i Aosta valley och Corpo Forestale. Under bussresan häpnades vi åter igen av den fantastiska naturen i alperna, 23 grader i dalgångarna och snö på bergstopparna. Under förmiddagen fick vi sitta inne och lyssna till en presentation om myndigheten, men fokus var naturligt vis på skogen samt dess olika funktioner sen har. Huvudämnena för denna dagen var skogsbrand, laviner och lite stenras. De flesta vart förvånade över vilka krafter som en lavin medför sig och hur förödande det kan vara om en lavin kan ta sig fram till ett hus eller en by. Skogsbränder är också ett problem, dels på grund av den relativt lilla nederbörd som kommer, men framförallt på grund av den rådande terrängen och fåtalet vägar som går upp längs med bergen. Det viktigaste redskapet i brandbekämpningen är helikoptern i dessa miljöer och på flera platser fans det vattenmagasin som skall underlätta vattenåtkomsten.  Vi promenerade upp till ett område som hade brunnit för några år sedan och vi fick känna på vilken terräng det faktiskt är och vi kan bara föreställa oss hur svårt det är att bekämpa bränder i dessa områden till fots. Vi fick också se/lyssna till hur efter branden man var tvungen att avverka träden och lägga dem som barriärer för att de skulle fånga upp stenar och laviner som kunde nå vägarna nedanför. Eftersom man motverkade laviner skyddade man inte bara vägarna eller husen utan man hjälpte också föryngringen att få fäste. 

 

 
 
Lokalkontor 
 
 
 
Kankse en Italiensk variant på dalahäst?
 
Fantastisk utsikt från kontoren 
 
Lunchtime 
 
Dessa larvbon fanns i mängder på tallarna 
 
Larverna skulle man inte röra eftersom de gav starka reaktioner, tamboskap kunde dö om de kom i kontakt 
 
Efter branden lade man stammarna för att gynna föryngring och motverka laviner och stenras 
 
 
 
Brandbil 
 
Dagens värdar och föreläsare tackades som de andra med en kokbok med Svenska rätter samt polkagrisar 
 
Resor | | Kommentera |

Ledig dag

Idag har vi haft en ledig dag från inplanerade besök och exkursioner. Dagen fick man som bäst spendera på det sätt som behagades. Många studenter valde att med hjälp av en italiensk student arrangera en resa med buss till en vingård. På gården pratade man om produktion av druvor och självklart provades det viner.

Några av studenterna hyrde en bil för att åka till Medelhavet där de besökte Portofino, en liten idyllisk stad med mycket turister. Dagen avslutades med ett besök i Genova, där de kollade på båtar och åt glass innan bilen åter gick till Turin.

En student i klassen har flygcertifikat och tog med sig två andra studenter till en flygklubb i utkanten av staden för att göra ett besök i luften och kolla på staden och landskapet. 

 

Vinrankor så långt ögat når 
 
Våran värd på vingården 
 
Lunch 
 
 
 
Portofino en otroligt mysig liten stad 
 
Ett växthus som låg på vattnet i Genova 
 
 
 
 
 
Grabbarna som var ute och flög 
 
 
Resor | | Kommentera |
Upp