Vad heter du och vart kommer du ifrån?

Jag heter Anna, är 24 år och kommer från Timrå i Västernorrland

 

Vad har du gjort innan du börja på sms?

Jag studerade samhälle med internationell inriktning på gymnasiet med siktet på att jobba med fattigdom och resursfördelning. Det gjorde att jag efter mig gymnasietid började läsa ”Globala utvecklingsstudier” vid Göteborgs universitet. Men av olika anledningar insåg jag ganska snart att detta inte var någonting för mig och flyttade hem efter att jag avslutat mina kurser.

Efter det tog jag en paus från studierna. Jag har rest en del inom Europa och prövat på en del jobb på hemmaplan. Några av de jobb som jag provat på är charkuterist, förskolelärare och hotellreceptionist.

 

Vad fick dig att söka till sms?

Jag har naturligtvis precis som alla mina kurskamrater alltid gillat naturen. Sen jag var 7 år har jag varit aktiv scout och där har vi skogen som vårt vardagsrum, kök och sovrum.

Men det var inte förrän jag blev medbjuden ut på några arbetsdagar av en virkesköpare från SCA som tanken på skogsmästarskolan fastnade. Men sen gick det fort och redan hösten därpå var jag påväg ner till Uppsala för att gå skogligt basår.

 

Vad tycker du har varit det bästa på sms under första året?

Studier är alltid studier, man gillar inte alla ämnen. Det är tufft att studera matte och ekonomi i mörkaste vintern och lättsamt att ta med sig macksäcken ut för att lyssna på fågelsång när våren nalkas.

Men allt blir bra roligt när man har en bra klass och där finns det inte mycket att klaga på! En bra grupp är väldigt viktigt och med den här klassen tror jag att jag kommer få uppleva många roliga stunder!

 

Framtida mål?

Det är svårt att spå framtiden. Ena dagen vill man en sak och andra dagen en annan. Men just nu är det ganska enkelt. Det vore en dröm att få jobba med export och import av trävaror vid ett större företag. Ett jobb där jag både kommer ha nytta av att vara skogsmästare men också av studierna vid Göteborgs universitet.

 

Vad gör du under sommaren?

Under sommaren är jag en av de olyckliga personerna som inte fått ett skogsrelaterat arbete.
Jag jobbar på ett populärt hotell i centrala Sundsvall. Det betyder dock inte att jag går helt lottlös. Jag får ofta träffa personer relaterade till skogsbranschen. Senast var det en trevlig herre vid namn Timothy Synnott, en av grundarna till FSC. Det blir många intressanta samtal om både de ena och det andra.

Man får också lära sig mycket annat på hotell:

1. Kontrollera sitt humör (”Nej, det är inte mitt fel att de bygger om vägen i Hudik så att du nu blev försenad men jag ska genast ringa vägverket och klaga”)

2. Hålla sig för skratt.  (”Nej ett dubbelrum är ETT rum med en dubbelsäng inte DUBBLA RUM”)

3. Träna upp sitt immunförsvar till extrema höjder. (”Anna, nån har spytt i korridoren på våning 3”)

Den som sa att kunden alltid har rätt, den har aldrig i sitt liv jobbat på hotell J

Förutom arbetet på hotellet så har vi fullt upp hemma på gården och föräldrarnas ”företag” (Hästuppfödning och skog). Vi bygger garage, lösdrift och inväntar fölungar.  Fotot nedan är årets första föl. Han är just nu namnlös som om någon har nått förslag så är det välkommet

 
 
 Årets första föl.
 
Fruktkonst
 
Middagsbuffé 
 
 Receptionen
 
 
 

Vad heter du och vart kommer du ifrån?

Mitt namn är Kevin Dahlberg, 21 år och kommer från Hede i härliga Härjedalen.

 

Vad har du gjort innan du börja på sms?

Innan jag började på SMS har jag dels studerat skog på naturbruksgymnasiet på Torsta ca en mil utanför Östersund.  Jag har jobbat med röjning under sommarloven och efter studenten till när vintern lagt sitt vita täcke över landskapet, då jobbade jag åt min far som har ett monteringsföretag inom vakuumindustrin.

 

Vad fick dig att söka till sms?

Jag var säker på min sak sedan jag valde skogsbruk på gymnasiet att jag ville bli skogsmästare. Möjligheten till jobb här hemma i Härjedalen eller Jämtland med något man är intresserad har gjort att valet föll på skogen.

 

Vad tycker du har varit det bästa på sms under första året?

Det finns många guldklimpar från året men det som sticker ut är ekologiresan under vårterminen. En hel vecka med Ombergs ekopark som huvuddestination. Veckan innehöll mycket lära om dels växter, Ombergs natur och historia. En eftermiddagstrip till Visingsö där vi bl.a. tittade på de gamla och fina ekbestånden från 1800-talet m.m. var en speciell upplevelse under den veckan.

Överlag så är det bästa att man får vara ute mycket. Höstterminens början samt vårterminens andra hälft har varit till stor del exkursioner utomhus vilket jag uppskattar då man får se teorin man har inomhus i verkligheten.

 

Framtida mål?

Ingenting är omöjligt, och med denna utbildning där valmöjligheterna är stora, vet jag inte bestämt vad jag har för mål. Man vill ju helst kunna flytta hem till Härjedalen eller Jämtland och jobba med skogen. Sen får framtiden utvisa om det blir jobb på ett bolag eller som egen företagare.

 

Vad jobbar du med under sommaren?

Under denna sommar har jag lagt undan röjsågen och ungskogarna till att vandra omkring på planteringar och följa upp föryngringarna åt Stora Enso Skog. De har kontoret i Sveg men jag är stationerad hemma i Hede sju mil nordväst om Sveg. Dels gör jag ett års kontroller, FK 1, på hyggen som planterades under förra året. På trakter som denna typ av kontroll gjordes ifjol gör jag två års kontroll, FK 2.

Arbetet utförs som en objektiv cirkelyteinventering med strikt kvadratförband mellan mätpunkterna. Till hjälp har jag en handdator som talar om när jag når en mätpunkt. Därefter kollar jag efter plant och noterar sedan antal inom ytan och vilket trädslag. Är plantorna skadade noteras detta och skadeorsak anges. Alla uppgifter sparas ned och förs sedan in i BESK som är som Bergviks skogsbruksplan/beståndsregister. Stora Enso Skog förvaltar Bergvik västs skogar.  Det är ett väldigt trivsamt jobb där man får bra motion och frisk luft som bonus. 

 

Här är jag en vacker vårdag med en öring från Ljusnan som rinner genom byn hemma.

 

Utrustningen samt en contortaplanta som räknas in i ytan.

 

En av alla fina vyer man får varje dag. Här i bakgrunden syns Sonfjället eller Sôna som man säger hemma. Hela fjället samt ett stort område runt det är nationalpark sedan 1909. 

 
 

 

 

Vem är du och vart kommer du ifrån?

Linus Henriksson

25år

Dingle, Bohuslän

 

Vad har du gjort innan du börja på sms?

Jag har framförallt jobbat på gods och gårdar sedan gymnasiet med främst jakt och viltförvaltning. Jag har även testat att jobbat med installation av restaurangkök, på brädgård, slaktare och guide. Strax innan jag blev antagen till skogsmästarskolan jobbade jag som markförvaltare på en stor fastighet utanför Stockholm, där jag först och främst jobbade med jakten, viltvården och allt där till, men även en del jordbruk och skogsbruk. Det var denna arbetsplats som tände mitt intresse för skogen och fick mig att vilja studera vidare. För att jag skulle kunna komma in på skogsmästarskolan fick jag först gå ett ”basår” på Jälla och skaffa mig den behörighet som jag behövde för att komma in på skogsmästarskolan. Eftersom jag gick basåret tog jag ”gräddfilen” in till programmet, då man efter basåret har platsgaranti.

 

Vad fick dig att söka till sms?

Vi har inom familjen en gammal släktfastighet med lite skog på, där jag har spenderat mycket tid under min uppväxt. Min farfar har hela sitt verksammaliv jobbat i skogen, till en början som manuellarbetare, skogvaktare för att sedan hamna på skogsstyrelsen och som liten fick man höra många spännande berättelser som utspelats i skogarna. Men det är framför allt på senare år som mitt eget intresse för skogen har växt fram, hos en av mina arbetsgivare vart jag involverad i naturvårdshuggningar (specialhuggningar som vi kalla det) och det tände mitt eget intresse lite extra. ”Specialhuggningar” innebär att vi inte högg med ett produktionssyfte utan vi återskapade olika miljöer till sin forna glans, som exempelvis beteshagar och ekbackar.

Kortfattat så har skogen alltid funnits i min omgivning, ungefär samtidigt som mitt eget intresse för skogen växte fram så insåg jag att det var dags att läsa vidare och valet föll därför på skogsmästare.

 

Vad tycker du har varit det bästa på sms under första året?

Äntligen har första året passerat och man har kommit ett steg närmare sitt mål. Det har varit ett fullspäckat år med studier och aktiviteter för min del. Vi får jobba i skuggan av näringen och det innebär att vi får ta del av deras sätt och metoder att arbete, våra föreläsare är allt oftast några av landets vassaste personer inom sitt ämne. Detta skapar på något sett ett extra engagemang hos mig och många andra, trotts att man kanske inte tyckte det var ett dugg intressant tidigare. Det bästa under första året är när vi släpps på ”grönbete” efter en höst, vinter och tidig vår med mycket teori, är det väldigt skönt när vi åter igen får komma ut i skog och mark, Ombergsresan är ett bra exempel på detta.

 

Framtida mål?

Som det ser ut i dag så har jag fortfarande en förkärlek till dessa ”specialhuggningarna” jag tycker det är kul att utmana mig själv och att använda den kunskap man har för att på sikt skapa eller återskapa nya som gamla miljöer. Viltförvaltning är något som jag intresserat mig för under lång tid, tre år på gymnasiet med inriktning jakt och viltvård och med flera års arbetserfarenhet så har jag planer på att även läsa viltförvaltningskursen hos SLU.

 

 

Vad gör du under sommaren?

Under sommaren är jag anställd av Moelven skog för att göra gallring och slutavverkningsuppföljning. Jag skall även kolla på skogsvård samt hur företaget och entreprenörerna följer certifieringarna. Det är ett fritt arbete där jag får lägga upp mina jobb själv och planera trakterna.

Under sommaren jobbar jag också med förvaltning av en fastighet i närheten av mitt föräldrahem, då den nya ägaren bor en bit bort hjälper jag till att hålla åkermarkerna öppna, planerar för framtida åtgärden så att allt skall flyta på under resterande delar av året när jag inte finns på orten. Annars tar jag det lugnt och planerar in hösten alla jakter!

 

Bilden nedan är tagen när jag var på fjället och jagade ripa istället för att vara med på vår inspark.

 
Många gånger hittar man smultrånställen i skogen, som denna utsikt med örekilsälven i dalgången
 
Besiktning av ett hygge
 
Jungfru marie nycklar
 
Plantinventering av vaxade plantor